Jullie hebben een tijdje moeten wachten op deze blog maar dat had natuurlijk alles te maken met mijn vakantie. Inmiddels is er een hoop meer duidelijkheid gekomen en daarvan breng ik jullie graag op de hoogte. Donderdag 9 september heb ik het uitslag gesprek gehad met mijn chirurg. Ik was ontzettend gespannen omdat hiervan toch een hoop zou afhangen. Ergens durfde ik er nog niet zomaar op te hopen dat een borstbesparende operatie mogelijk zou zijn ondanks dat de tussentijdse scan al wel positief was.

Na een tijdje te hebben gewacht in de wachtkamer samen met Gerjon en mijn moeder op de chirurg waren we gelukkig al snel aan de beurt. De chirurg was gelijk heel vriendelijk en ontving ons heel prettig. We mochten plaatsnemen en al snel kwam het hoge woord eruit dat het advies een borstbesparende operatie is. Ik voelde de emoties op komen en daardoor kwamen er wat tranen van blijdschap. Ik was zo ontzettend opgelucht dat dit mogelijk was en dat het ook het advies was van alle deskundige artsen. Het blijkt dat mijn tumor door de gifbekers is gekrompen van 2,0cm naar 1,0cm en dat is een goede respons. Ergens had ik natuurlijk wel gehoopt dat de tumor niet meer te zien zou zijn op de scan want dat zou volledige respons betekenen. Dit was dan ook de enige domper tijdens het gesprek. Er is mij veel uitgelegd over de operatie en er zal een redelijk ruim gebied aan weefsel worden weggehaald uit mijn borst omdat ze schone snijranden willen zien tijdens het pathologisch onderzoek. Ik heb het geluk dat vrijwel iedere vrouw geen gelijke borsten heeft en ook bij mij is dat het geval. Mijn linkerborst (de borst met de tumor) is groter dan de rechter waardoor het resultaat waarschijnlijk zal zijn dat ze wat gelijker zullen gaan worden (lucky me).

Het volgende waar ik over kon gaan nadenken was het wel of niet meedoen aan de Boog-08 studie (google maar als je dit interessant vindt). Dit is een studie waarbij er onderzocht wordt of het weghalen van de poortwachtersklier in de oksel ‘over’behandeling is en of ze deze in de toekomst veilig kunnen laten zitten bij borstbesparende operaties en kleine borsttumoren. Op dit moment is het namelijk een standaardprocedure dat ze de poortwachtersklier weghalen en dus ook onderzoeken op eventuele kwaadaardige cellen of uitzaaiingen. Deze klier is de eerste die vocht en afvalstoffen uit de borst ontvangt waardoor ook kwaadaardige cellen hier als eerste naar worden afgevoerd. Het is aannemelijk dat als deze klier schoon is, er verder ook geen gekke dingen in het lichaam zitten maar uitsluiten doet natuurlijk geen enkele arts. Ik heb er tijdens mijn vakantie dan ook over nagedacht of ik hieraan mee zou willen doen. Het was best een lastige keuze maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om niet mee te doen. Dit betekent dat mijn poortwachtersklier uit de oksel sowieso wordt weggehaald. Als ik wel had meegedaan was er aan de hand van loting besloten of de chirurg het wel of niet zou weghalen. Het geeft mij een prettiger en veiliger gevoel als de klier bij voorbaat al wordt weggehaald en wordt onderzocht op eventuele kwaadaardige cellen. Door het weghalen van deze klier kan ik in de toekomst wel bijwerkingen krijgen maar dat is voor latere zorg en zie ik dan wel weer. De kans dat ik oedeem klachten ontwikkel is er namelijk wel maar is gelukkig klein. Na heel veel informatie verder en veel om over na te denken verlieten we het ziekenhuis weer. De auto stond ingepakt klaar op de parkeerplaats van het ziekenhuis waardoor Gerjon en ik door zijn gereden richting Frankrijk om echt vakantie te kunnen vieren. We hebben dan ook wel een paar (oké misschien wel meer dan een paar) drankjes gedronken om dit goede nieuws te vieren 😊.

Tijdens de vakantie heb ik geprobeerd om mijn behandeltraject zo goed mogelijk even los te laten. Ik kon het echter niet helemaal vergeten want er stonden wel wat belafspraken gepland met de apotheek, anesthesist en verpleegkundige zodat de operatie zo snel mogelijk ingepland zou worden. De operatie moet namelijk binnen 6 weken na de laatste chemo plaats vinden. De belafspraken waren allemaal appeltje eitje en hieruit kwamen geen bijzonderheden maar tijdens een autorit naar Carcassone in Frankrijk heb ik ingelogd in mijn dossier van het ziekenhuis. Tot mijn grote verbazing zag ik daar al afspraken in staan die in verband stonden met de operatie. De dag voor de operatie word ik namelijk ook in het ziekenhuis verwacht zodat de poortwachtersklier kan worden opgespoord met radio actieve vloeistof. Ik zag in mijn dossier dat deze afspraken op dinsdag 21 september stonden en dat zou betekenen dat ik op woensdag 22 september geopereerd zou worden. Zoals jullie merken is dit niet doorgegaan want anders komt deze blog een beetje te laat online, haha 😉. Ik kreeg hier ineens super veel stress door op vakantie want wij zouden pas op maandag 20 september thuis komen en zoals de meesten van jullie wel weten, heb ik mijn zaakjes goed geregeld. Zo ook een volle koelkast, lege wasmand en een schoon huis voordat ik geopereerd zou worden en dat zou dus betekenen dat wij onze vakantie eerder moesten afbreken. Gelukkig kon ik deze situatie uitleggen aan de planningsassistente van de chirurgie en zij zou gaan kijken of het toch een weekje uitgesteld kon worden en dit is dus gelukt!!!! 😊 Dit betekent dat ik aanstaande woensdag (29 september) geopereerd ga worden en dinsdag 28 september de voorbereidende afspraken. In principe is het een dagopname waardoor ik hoop ’s avonds weer in mijn eigen bedje te slapen.

Naast alle ziekenhuis spanning heb ik samen met Gerjon wel intens genoten van onze vakantie. We hebben veel kunnen zien van de omgeving, genoten van het mooie weer maar ook lekker ontspanning gezocht aan het strand en zwembad. Ik voel de energie langzaam weer terugkomen en heb zelfs op een dag 4 uur kunnen wandelen. Een aantal weken geleden was dit echt geen optie. Natuurlijk was ik ’s avonds wel erg vermoeid maar ik had dit er graag voor over. Ik was al lang blij dat dit weer mogelijk was en ik me weer een beetje mezelf voelde en het is fijn om te merken dat mijn lichaam na die zware gifbekers en corona besmetting toch weer snel herstelt. Tot rust zijn we dan ook echt gekomen en het was heerlijk om even in een andere omgeving te zijn.

Tot slot vind ik de operatie echt spannend maar met name zie ik op tegen de narcose. Ik heb graag de controle en tijdens de narcose heb ik nergens meer controle over en dat lijkt me erg spannend maar ik zal me hier aan over moeten geven. Na de operatie wordt er van mij verwacht dat ik 2 weken vrijwel niets doe maar met name niet tillen, auto rijden en fietsen. Ik moet dus echt even een paar stapjes terug doen en goed naar mijn lichaam luisteren maar ik ben met name heel blij dat de volgende stap heel dichtbij is en dat we bijna het volgende vinkje kunnen zetten in mijn traject! Na de operatie is het anderhalve week wachten op de uitslag van het weefsel wat ze weg gaan halen en natuurlijk is het ook belangrijk hoe de wond zal genezen. Op basis van dit samen zal besloten worden wanneer de bestralingen gaan beginnen. We gaan er weer voor!

Liefs Mandy.

4 Reacties

  1. Morgen dus de grote dag! Heel veel sterkte gewenst en laat je de komende tijd maar goed vertroetelen. 🤗
    Begrijpelijke keuze hoor, om niet mee te doen aan het onderzoek naar het al dan niet laten zitten van de poortwachtersklier. Het zou betekenen dat je de controle uit handen moet geven, want er wordt immers geloot. Dat lijkt me voor jou geen prettig idee.
    Dan kan je beter zelf kiezen voor zekerheid: better safe than sorry!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.